Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášentlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinností označit jasně a zřetelně alergeny obsažené v jídle.

Na našich jídelníčcích bude za každým chodem uvedeno číselné označení alergenů, které jídlo obsahuje. Seznam alergenů je uveden pod jídelním lístkem.

SEZNAM ALERGENŮ:

01 OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK a výrobky z nich
   01a pšenice
   01b žito
   01c ječmen
   01d oves
   01e špalda
   01f kamut nebo
   01g jejich hybridní odrůdy

02 KORÝŠI a výrobky nich

03 VEJCE a výrobky z nich

04 RYBY a výrobky z nich

05 JÁDRA PODZEMNICE OLEJNÉ (ARAŠÍDY) a výrobky z nich

06 SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) a výrobky z nich

07 MLÉKO a výrobky z něj (včetně laktózy)

08 SKOŘÁPKOVÉ PLODY a výrobky z nich
   08a mandle

   08b lískové ořechy
   08c vlašské ořechy
   08d kešu ořechy
   08e pekanové ořechy
   08f para ořechy
   08g pistácie
   08h makadamie

09 CELER a výrobky z něj

10 HOŘČICE a výrobky z ní


11 SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich

12 OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2

13 VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14 MĚKKÝŠI a výrobky z nich